IV. South Bohemia classic 2013 – tisková zpráva

2.10.2013

Náš spolupracovník Pavel Kacerovský shrnul průběh závodu v následujícím článku

South Bohemia Classic je minulostí, započatá tradice setinových rallye, ale zdaleka nekončí.


Malebná zákoutí turisticky snad nejatraktivnějšího kraje České republiky se představila na začátku září více než 30 posádkám South Bohemia Classic. Po lázeňské Carlsbad Classic v Karlových Varech šlo teprve o druhou tuzemskou setinovou rallye klasických a sportovních vozidel.


Čtvrtý ročník jihočeského motoristického podniku se letos uskutečnil po vzoru slavných soutěží jako jsou Silvretta Classic, nebo slavné Mille Miglia. Centrem přátelského klání sympatických gentlemanů a šarmantních dam byl čtyřhvězdičkový Hotel Relax v Dolní Vltavici, luxusní hotel na jedinečném místě přímo na břehu Lipenského jezera.
Jezdecky náročný a zároveň společenskými akcemi doplněný závod odstartoval v pátek přímo v srdci Českého Krumlova, na Náměstí Svornosti. Ještě před startem, ale posádky absolvovaly administrativní přejímku, spojenou s rautem v restauraci pivovaru Eggenberg. Trasa měřící 350 kilometrů s třinácti testy přesnosti během pozdního večera a celé soboty zavedla závodníky mimo jiné přes Lipenskou přehradu do Zlaté Koruny, Brlohu, Prachatic, Rožmberku, Svatého Jánu, Českých Budějovic, Hluboké nad Vltavou nebo Třeboně.


Do cíle prvního dne už bohužel nedorazil nejstarší stroj se startovním číslem 1, Tatra 57 z roku 1936 posádky rodiny Pavla Goldfingera, kterou její pilot pro jistotu odstavil v Holubově na Českokrumlovsku kvůli podezření na prasklou ventilovou pružinu.
Ještě v pátek měla technické problémy také manželská posádka Doležalových. Jejich MG C prasklo plynové lanko. „Prodlóžili sme to sponkó do vlasó a čokoládó,“ popsal v cíli úvodní etapy náročnou opravu, u níž asistoval traťový komisař Jiří Venuš, typickým hantecem, brněnský jezdec Jirka Doležal.
Ač předpovědi meteorologů nebyly v týdnu před závodem zrovna nejoptimističtější, sobotní počasí vyšlo naprosto výtečně. Účastníky South Bohemia Classic provázelo nádherné babí léto nejen v dopoledních hodinách, ale také po přestávce na oběd v českobudějovickém Hotelu Budweis.


Slavnostní galavečer s vyhlášením nejúspěšnějších posádek, se konal v párty stanu u Hotelu Relax v Dolní Vltavici. Absolutními vítězi IV. South Bohemia Classic se stali Miroslav Vurm s Janem Šafářem pilotující osmiválcový MG B Roadster, kteří za oba dva dny obdrželi pouhých 1241 trestných bodů.
Jen o chlup hůře si počínali Michal Kosnar a Petr Kraus (Mercedes SLC, 1278 t.b.) a na třetím místě skončil rallyeový jezdec Marcel Tuček, kterého ve Škodě Felicia navigovala jeho manželka Iva (1518 t.b.). Kompletní výsledky jsou k vidění na webu časoměřičské skupiny EWITIS.
Započatá tradice setinových rallye, tímto rozhodně nekončí! V příštím roce hodlají pořadatelé obou letošních podniků ve své snaze pokračovat a připravit pro milovníky starých klasických a sportovních aut a neúprosně tikajících stopek oficiální šampionát.


Přijměte tímto pozvání na pátý ročník South Bohemia classic, který se bude konat 5.-6.9. 2014.


Napsal Pavel Kacerovský