The Winter Trial 2018: Col de Svatý Jan ovládla modrá alpinka

6.2.2018

Dlouholetá spolupráce ČK motorsportu s nizozemskými organizátory z Classic Events opět zavedla na jih Čech účastníky prestižní dálkové rallye veteránů The Winter Trial. Více než 70 strojů přijelo na začátku února do příhraničního regionu v rámci 2 300 kilometrů dlouhé trasy vedoucí přes Německo, Českou republiku, Rakousko a Slovinsko.

Atraktivním místem pro sledování průjezdu soutěžních speciálů byla rychlostní zkouška Col de Svatý Jan, kterou ČK motorsport zajišťoval ve spolupráci s týmem pořadatelů z ÚAMK Automotoklubu Rallye Český Krumlov. Nejrychlejší posádkou byli Nizozemci Yelmer Buurman a Nathalie van der Lof s Renaultem Alpine A 110. Čeští fanoušci tak mohli po téměř půlstoletí s nostalgií zavzpomínat na modrou „alpinku“, kterou v 70. letech vodil na domácích tratích Vladimír Hubáček. Jen škoda, že očekávaná sněhová pokrývka na trati chyběla…

Kromě Svatého Janu nad Malší zavítalo pestré pole účastníků v neděli odpoledne také na náměstí v Kaplici, kde byla před Kavárnou Pod věží připravena tajná průjezdní kontrola. Bohužel diváci se tam nedočkali jediné české posádky – Karla Macha s Honzou Bláhou zradil u vltavského jezu v Herbertově motor jejich Škody 130 RS.

Po noční pauze v Českých Budějovicích zamířily posádky na test pravidelnosti mezi Soběnovem a Benešovem nad Černou. Dopoledne potom vozy, už včetně opravené týmové „eresy“, opustily naše území v Českých Velenicích, aby v areálu výcvikového areálu řidičů v rakouském Gmündu absolvovaly další měřenou zkoušku, na níž se ČK motorsport rovněž organizačně podílel.

 

Napsal a foto Pavel Kacerovský, ČK motorsport
Foto: Jaroslav Červ, Martin Marek, Luboš Šalát a Dalibor Benych