Sbírku kartingových trofejí z loňské sezony chtějí týmoví jezdci rozšířit

6.3.2017

Motokárová „divize“ ČK motorsportu má za sebou úspěšný rok 2016. Začátek nové sezony je tedy dobrá příležitost zhodnotit tu uplynulou a podívat se, co nového čeká tým v následujících měsících.

Rok 2016 byl vlastně prvním opravdu plnohodnotným zápisem ČK motorsportu do výsledků českých kartingových šampionátů. Pod jeho hlavičkou startovali po celou sezonu Jan Pícha junior v kategorii Mini 60 a Jan Pícha senior s Martinem Vidršperkem ve vytrvalostních závodech a také individuálních sprintech kategorie Honda 390.

Do předchozí kartingové sezony celé trio vstupovalo po důkladném dubnovém testování a tréninku s novými podvozky od prachatického MS Kartu Milana Šimáka a s motory z roku 2015, na kterých během zimy proběhla potřebná repase. Tu má stejně jako veškerou přípravu motokár během náročné sezony na starosti Sport Bohemia Karts (SBK) Josefa Bodurka. A protože Pepa „Bóďa“ Bodurek znamená vždy stoprocentní kvalitu, bylo jen na jezdcích, jak kvalitních výsledků dosáhnou.

Juniorovi chyběla stálost výkonů

Honzík Pícha junior nastoupil do své poslední sezony v dětské kategorii Mini 60 a jeho plán startů zahrnoval dva pětidílné seriály, a to Pohár Autoklubu ČR a Mistrovství ČR. Po výborném začátku v prvním pohárovém klání v Chebu, odkud si odvezl pohár za druhé místo v superfinále, se během zbytku sezony střídaly lepší výsledky s těmi horšími. Vrcholem bylo vítězství v superfinále a zlatý věnec ze závodu v Písku. Celkově tak Honzík vybojoval pěkné čtvrté místo v Poháru a za něj bral také krásný pohár ze závěrečného vyhodnocení sezony koncem listopadu v Kostelci nad Orlicí. Již zmíněná nevyrovnanost výkonů se projevila hlavně v závodech Mistrovství ČR, a tak ani dvě pódiová umístění (třetí místa v rakouském Brucku a Písku) nestačila na lepší než celkovou šestou příčku.

„Honzík měl nelehkou sezonu,“ hodnotí přípravce motokár a současně i trenér Bóďa Bodurek. „Mohl sahat po vyšších příčkách, ale třída Mini 60 byl nabitá spoustou rychlých jezdců a každá chyba tak byla trestána dvojnásob. Honzík jasně prokázal svůj talent a rychlost, k lepším výsledkům ale chyběla větší stálost výkonů a jistota v soubojích na trati. Na tom už ale pracujeme, aby se v příští sezoně těchto chyb vyvaroval.“

Senioři brali zasloužené zlato

Jan Pícha senior s Martinem Vidršperkem zahájili sezonu sobotních vytrvalostních závodů Honda 390 Endurance senzačním vítězstvím v prvním závodě v Chebu, který se jel za tmy a vydatného přívalu deště se sněhem. V dalších závodech celkem třikrát vystoupali na pódium díky druhým místům, což spolu s jednou pátou pozicí ve výsledném zúčtování znamenalo vítězství v tomto seriálu – celkově již třetí pro Martina a premiérové pro Honzu. Ten pro ČK motorsport získal ještě celkově čtvrté místo v nedělních sprintových závodech Honda 390, když celkovým vítězem se nestal nikdo jiný než jeho parťák z „vytrvaláku“ Martin Vidršperk!

Jan Pícha s Martinem Vidršperkem (zleva).

„Kluci měli skvělý rok, dokázali zajet výborné výsledky v každém závodě a hlavně udrželi nervy na uzdě ve finále ve Vysokém Mýtě, kde museli skončit nejhůře druzí. A to splnili do puntíku. Udělali mi velkou radost,“ bilancuje Bóďa uplynulou sezonu svých seniorských svěřenců.

S odhodláním i novou technikou

 A co čeká naše motokáristy v sezoně 2017? Vypadá to tak trochu na zlomový rok. Pro Honzíka určitě, protože se věkově posunul do juniorských kategorií a čeká ho přestup do třídy Rotax Max Junior. Tuto „dospěláckou“ káru se stopětadvacítkou Rotax v podvozku MS Kart si již vyzkoušel a první tréninky ukazují, že tento skok v jeho jezdecké kariéře by měl dobře zvládnout.

„Aby Honzík dosahoval již v této sezoně dobrých výsledků, budeme muset absolvovat ne stovky, ale spíše tisíce tréninkových kol a hodně důkladnou fyzickou přípravu. Na té Honzík pracuje, následovat budou tréninky v káře, jakmile to klimatické podmínky dovolí. Bude to náročná a díky tomu také zajímavá sezona. Jsem si jistý, že Honzík na to má,“ říkal na konci minulého roku Josef Bodurek.

Honza Pícha senior složil při testech v Chebu „motokárovou maturitu“ a vyzkoušel si motokáru třídy KZ. „Rád bych si v několika závodech tuto třídu vyzkoušel. Vše závisí ale na časových možnostech a financích. Prioritou by měla zůstat třída Honda 390 – myslíme na obhajobu vítězství v seriálu, i když radost budeme mít z každého závodu, kdy odvedeme naše maximum, propotíme kombinézy do poslední nitky a vrátíme Bóďovi káru vcelku,“ plánuje nadcházející sezonu Honza starší.

Jak bylo zmíněno, přípravy na sezonu 2017 naplno běží. Fyzická příprava, obstarávání nové techniky a stavba motokár, stejně jako testování a tréninky, naplnily před úvodními závody v dubnu první třetinu roku.

První trénink jezdců ČK motorsportu na motokárách přípravce Sport Bohemia Karts se uskutečnil ve dnech 17. až 21. února na italských tratích v Adrii a Jesolu. Technika fungovala díky perfektní přípravě Bódi Bodurka skvěle, a tak si to všichni tři Honzové – Pícha junior, Pícha senior a Filip – moc užili, stejně jako jejich mazel Sam.

Text: Jan Pícha senior
Foto: archiv ČK motorsportu